روش تولید میلگرد استیل -تولید این مقطع فولادی شباهت زیادی به روش تولید میلگرد آجدار و میلگرد ساده دارد. در اینجا نیز فرآیند کلی نورد است. اما مسئله اصلی که باعث تفاوت زیادی بین قیمت میلگرد استیل و قیمت میلگرد آجدار یا ساده می شود. نحوه تولید مذاب آلیاژ مورد نظر است.میلگرد استیل ![]() آماده سازی مذاب امروزه عمده مذاب فولاد زنگ نزن مورد نیاز به کمک بازیافت تولید می شود. از قراضه استیل به عنوان شارژ اولیه استفاده می شود. عملیات ذوب در کوره ای موسوم به کوره قوس انجام می شود. کوره قوس یک کوره الکتریکی با نرخ ذوب بالاست.این کوره معمولاً از 3 الکترود گرافیکی برای ایجاد قوی الکتریکی و تولید گرما کمک می گیرد. پس از ذوب قراضه و تولید مذاب اولیه مذاب از کوره قوس. به کوره های خلأ (VOD) یا کوره های تحت گاز خنثی (AOD) انتقال پیدا می کند. ادامه فرآیند یابد در عدم حضور اکسیژن انجام شود. در این مرحله ترکیب شیمیایی استیل به ترکیب مورد نظر می رسد. عناصر آلیاژی کروم، نیکل و سایر آن ها با توجه به گرید تولیدی به مذاب افزوده می شود. یکی دیگر از دلایل بالا بودن قیمت میلگرد استیل نسبت به میلگرد آجدار یا ساده وجود عناصر آلیاژی با ارزش در ساختار آن است. همچنین به طور کلی دو دلیل فنی برای لزوم عدم وجود اکسیژن در اتمسفر کوره وجود دارد:
ریخته گری پیوسته و نوردپس از آماده سازی مذاب فولاد زنگ نزن در اکثر مواقع به کمک ریخته گری پیوسته مقاطع میانی استیل تولید می شود. ریخته گری پیوسته در چند لاین به صورت همزمان انجام میشود. و با توجه به نوع قالب یکی از مقاطع بیلت استیل، بلوم استیل یا اسلب استیل تولید می شود. بیلت و بلوم استیل برای ساخت میلگرد استیل، نبشی، ناودانی و سپری استیل و لوله استیل به کار می روند. همچنین اسلب برای ساخت ورق استیل مورد استفاده قرار می گیرد. مذاب فولاد زنگ نزن پس از عبور از یک قالب مسی آبگرد به حالت نیمه جامد در می آید. در ادامه ریخته گری عملیات انجماد به صورت کامل انجام می گیرد. و مقاطع میانی در طول مشخصی به کمک هوا برش بریده می شوند. سپس به کمک فشار آب لایه هایی که اکسید می شوند. سطح مقاطع میانی زدوده می شود. تا مشکلی در مرحله نورد ایجاد نشود. جهت انجام نورد بیلت یا بلوم در دمای بالا پیشگرم می شود تا شکل پذیری آن افزایش پیدا کند. سپس یک مرحله نورد سنگین رفت و برگشتی روی بیلت استیل انجام می شود تا به شکل مقطع مورد نظر نزدیک شود. سپس با قرارگیری در چندین سری غلتک سطح مقطع آن کاهش و طول آن افزایش پیدا می کند. و در نهایت میلگرد استیل با سایز مورد نظر تولید شود. میلگرد استیل به صورت ساده تولید می شود. و پس از برش خوردن در طول مشخصی پلیسه زدایی می شود. تا سطح صاف و براقی ایجاد شود. همانطور که گفته شد از دیگر عوامل مؤثر بر قیمت میلگرد استیل گرید آلیاژی آن است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت. گریدهای آلیاژی میلگرد استیلاستیل را در یک دسته بندی کلی میتوان به گروه آلیاژی بگیر سری XX4، استیل نگیر سری XX3 و سری نسوز تقسیم بندی کرد. علت نام گذاری سری XX4 به بگیر به دلیل خاصیت مغناطیسی آن در دمای محیط است. و همانطور که واضح است سری XX3 دارای خاصیت مغناطیسی نیست. برای شناسایی و تفکیک این دو خانواده از یکدیگر می توان از یک آهنربا استفاده کرد. معروفترین گریدهای استیل بگیر این گرید به فولاد زنگ نزن مارتنزیتی هم معروف است. به دلیل پایداری فاز مارتنزیت در دمای محیط سختی و استحکام این گرید بسیار بالاست. مقاومت به خوردگی سری 410 معمولی است.
از این گرید استیل برای ساخت لوازم اتاق عمل و ساخت اشیاء تیز که نیاز به مقاومت به خوردگی دارند استفاده می شود.
این سری استیل به دلیل ظاهر براق و زیبا به استیل دکوراتیو معروف است برای استفاده در دکوراسیون داخلی و خارجی ساختمان ها کاربرد دارد. معروفترین گریدهای استیل نگیر
معروف ترین نوع استنلس استیل که به دلیل حضور 18 درصد کروم و 8 درصد نیکل به استیل 18-8 هم معروف است. برای ساخت ظروف، تجهیزات و لوازم آشپزخانه که نیاز به مقاومت به خوردگی دارند از این آلیاژ استفاده می شود.
پس از گرید 304 این گرید پرکاربردترین نوع استیل است. با توجه به حضور مقادیری از مولیبدن در ترکیب این گرید، استیل 316 مقاومت به خوردگی در میحط های کلریدی و دریایی نیز دارد. این آلیاژ از لحاظ خواص بسیار نزدیک به آلیاژ 304 است. و به دلیل وجود مقادیری از تیتانیوم در ساختار آن، جوش پذیری میلگرد استیل با این جنس بهتر است. معروفترین گریدهای استیل نسوز
ویژگی اصلی این سری آلیاژها علاوه بر مقاومت به خوردگی مقاومت به حرارت بالا است. که آنها را مناسب استفاده در شرایط دما بالا می کند.
این سری نسبت هب میگرد استیل 309 عناصر آلیاژی بیشتری دارد که مقاومت به حرارت آن را افزایش می دهد. هر یک از این گریدها خواص و کاربردهای خاص خود را دارند. تولیدکنندگان میلگرد استیلمیلگرد استیل به صورت عمده در داخل کشور تولید نمی شود. در حال حاضر به دلیل عدم وجود کوره های تحت خلأ و تحت آرگون مناسب کیفیت استیل تولیدی پایین خواهد بود. به همین علت انواع میلگرد استیل موجود در بازار وارداتی هستند. از معروفترین کارخانه های تولیدکننده استیل میتوان به اسامی زیر اشاره نمود. ویراج هندستان – Viraj کنیه ایتالیا – Cogne پوسکو کره جنوبی – Posco وای سی تایوان – YC میلگرد استیل در سایزهای 3 الی 500 میلی متر بیشترین کاربرد را دارد. همچنین از آنجا که گرید آلیاژی تأثیر زیادی بر قیمت میلگرد استیل دارد تمامی محصولات با ارائه سرتفیفیکیت و گواهینامه های معتبر قابل ارائه هستند. شرکت خشکه و فولاد پایتخت (( مدیریت : جواد دلاکان )) صنعتگران عزیز، افتخار داریم. که سی سال تجربه گرانبهای خویش را در زمینه عرضه انواع ورق آلیاژی. و انواع فولاد آلیاژی برای خدمت رسانی به شما هموطنان کشور عزیزمان ایران ارائه می دهیم. پیشاپیش از اینکه شرکت خشکه و فولاد پایتخت را جهت خرید خود انتخاب می نمایید سپاسگزاریم.ارتباط با ما: ارتباط با ما در شبکه های اجتماعی https://t.me/foolad_paytakht تلگرام https://www.instagram.com/folad_paytakht اینستاگرام https://www.instagram.com/foolad_paytakht.ir اینستاگرام :: برچسبها: میلگرد استیل , روش تولید میلگرد استیل , استیل نگیر , استیل بگیر , انواع میلگرد استیل , گرد استیل , نوشته شده در پنج شنبه 29 ارديبهشت 1401
ورق استیل نگیر – استیل نگیر- کاربرد ورق استیل نگیر.-ورق استیل یکی از پرکاربرد ترین مواد خام برای استفاده در صنایع مختلف است، هزاران نوع ورق استیل با خصوصیات مختلف وجود دارد.![]() که آلیاژهای به کار رفته در تولیدات آنها تعیین می نماید که از خانواده اصلی آنها خواهند بود.در این متن قصد داریم درباره یکی از پرکاربردترین نوع ورق استیل یعنی ورق استیل نگیر. که به آن ورق استیل غیر مغناطیسی نیز اطلاق می شود. صحبت نماییم. انواع مختلفی از این ورق استیل در صنعت به کار می رود. که در ادامه به معرفی مختصری از هر کدام و آلیاژهای مورد کاربرد در آنها خواهیم پرداخت. و کاربردهای اصلی هر یک را نیز با هم مرور خواهیم نمود. ورق استیل نگیراین نوع از ورق استیل 50 سال پیش کشف شد که با استفاده از 12 درصد کروم در آلیاژ یک ورق استیل. می تواند آن را تبدیل به یک فولاد ضد زنگ نماید. با بالا رفتن درصد کروم رفته در ورق استیل. خاصیت مغناطیسی آن را نیز مختل کرده و منجر به تولید ورقی به ویژگی های این ورق با کاهش و افزایش آلیاژهای مختلف تغییر نموده. و شاهد ساختاری متفاوت از آن خواهیم بود. یکی از عنصرهای دیگر مورد استفاده در ورق استیل نگیر کربن است. که استفاده از این عنصر نیز باعث افزایش سختی این ورق می شود و مقاومت آن در برابر مواد مختلف افزایش می دهد. انواع ورق استیل نگیرانواع مختلفی از ورق استیل نگیر در صنعت به کار می رود که هر کدام خصوصیات خاص خود را داراست است. نوع های مختلف ورق استیل نگیر به دلیل آلیاژهایی که در ساختار خود دارد. برای استفاده در دماهای بالا کاربرد زیادی داشته و مقاومت های آنها در این دماها افزایش می یابد. با برخی از مشخصات هر کدام از انواع این ورق به تفکیک آشنا خواهیم شد. ورق استیل 304 ورق استیل 304 یکی از رایج ترین نوع های ورق استیل نگیر است. که با داشتن 18 درصد کروم و 8 درصد نیکل مقاومت مناسبی در برابر خوردگی از خود نشان می دهد. ورق استیل 316 (316 و 316L) ورق استیل 316 در دو نوع 316 و 316L تولید می شود علت نام گذاری ورق استیل 316Lبه این خاطر است که تولید این ورق استیل کربن کمتری نسبت به ورق 316 استفاده شده است. و L موجود در انتهای نام آن به عبارت Low Carbon اشاره دارد. هر دو نوع ورق ها دارای مقاومت خوردگی بسیار بالایی بوده است و این مقاومت با افزایش دما در آنها بیشتر نیز می شود. البته در دماهای بالا آنها دچار اندک انبساط در ساختار خود شده و کشیده می شوند. میزان کربن کمتر موجود در ورق استیل 316L موجود می شود. که این ورق برای استفاده در جوشکاری مقاومت بهتری نمایان و دچار پوسیدگی نشود. البته بازپخت کردن ورق استیل 316 نیز می تواند این خاصیت را تا حد بسیار زیادی در آن تقویت نماید.
این ورق استیل نگیر با افزودن آلیاژ تیتانیوم به ساختار اصلی استیل تولید می شود. مطابق بسیاری دیگر از انواع ورق استیل نگیر، در جوشکاری بسیار مقاوم است و کاربرد زیادی دارد. مقاومت بالا، در برابر خوردگی، فشار جریان آب شرب شهری و رطوبت محیط از خود نشان داده. و در مواجههه با اکسیداسیون نیز ماندگاری خوبی از خود نشان می دهد. مقاومت حرارتی این ورق نیز در حالت استفاده متفاوت 900 درجه سانتیگراد و در حالت استفاده مداوم 925 درجه سانتی گراد است.
ورق استیل 309sبا آلیاژهایی که در خود دارد استحکام قابل قبولی در برابر خوردگی در دمای بالا مورد استفاده در صنایع دارد. این استیل در شرایطی که به صورت متناوب از آن استفاده شود. می تواند در برابر اکسیداسیون در دمای 1038 درجه سانتیگراد (1900 درجه فارنهایت) مقاومت داشته باشد. این ورق به دلیل داشتن کروم بالا و نیکل پایین در محیط های گوگردی تا دمای 1000 درجه سانتیگراد مورد استفاده قرار می گیرد.
ورق استیل 310s بیشتر برای کار در دماهای بالا تولید شده است. و می تواند در استفاده کردن های متناوب، 1035 درجه سانتیگراد و در استفاده به صورت مداوم 1150 درجه سانتی گراد را تحمل نماید. البته نسخه ورق استیل 310s کربن کمتری نسبت به نسخه معمولی این ورق در خود دارد. استفاده از 25 درصد کروم و 20 درصد نیکل باعث می شود. که ورق استیل 310s مقاومت بسیار بالاتری در برابر خوردگی و اکسیداسیون داشته باشد.
اولین ویژگی مهم ورق استیل 4841 این است که این ورق برای کار در دماهای بیش از 550 درجه سانتی گراد تولید شده است. مقاومت این ورق در برابر خمش بسیار بالا بوده است و در دماهای بالا نیز به این میزان مقاومت افزوده می گردد. مقاومت ورق استیل 4841 در برابر اکسیداسیون نیز بسیار عالی است. هزینه های استفاده از ورق استیل نگیرورق استیل نگیر مانند سایر ورق های استیل دیگر با وزن قیمت گذاری شده و معامله می شوند. البته انواع مختلف این ورق با توجه به خصوصیاتی که دارند. قیمت های مختلفی را نیز داراست. البته یکی دیگر از فاکتورهای مهم در تعیین قیمت ورق استیل نگیر ضخامت آنها است. علاوه بر انتخاب نوع ورق استیل نگیر برای کار و تجارت خود باید ضخامت مناسب آن را نیز محاسبه نمایید. دومین عامل تأثیر گذار در قیمت این ورق هم آلیاژهای مورد کاربرد در تولید آن است. آلیاژها ساختار و مقاومت های مختلفی را به انواع ورق استیل نگیر می بخشند. که شما برای استفاده مقرون به صرفه می بایست مورد مناسبی را برای استفاده خود را انتخاب کنید. کاربردهای ورق استیل نگیر همانطور که بیان کردیم، ورق استیل نگیر یکی از پرکاربردترین ورقهای استیل در صنایع مختلف است. کاربردهای هر کدام از پر استفاده ترین انواع ورق استیل نگیر را به تفکیک با هم مرور خواهیم نمود. کاربردهای ورق استیل
کاربردهای ورق استیل 316 (316 و 316L)
کاربردهای ورق استیل 321
کاربردهای ورق استیل 309s
کاربردهای ورق استیل 310s
کاربردهای ورق استیل 4841
جمع بندی و نتیجه گیری ورق استیل نگیر را می توان پرکاربردترین ورق استیل در همه صنایع دانست. این ورق هر چند نسبت به نمونه های ورق استیل بگیر دارای قیمت های بالاتری است. اما مشخصات و مقاومت های آن کاملاً این دلیل این موضوع را روشن خواهد نمود. البته انواع مختلف ورق استیل نگیر نیز دارای هزینه های مختلفی بوده. و صاحبان صنایع می توانند با شناخت جزئیات دقیق این ورق ها بهینه ترین آنها را برای استفاده در صنعت خود انتخاب نمایند. شرکت خشکه و فولاد پایتخت (( مدیریت : جواد دلاکان )) صنعتگران عزیز، افتخار داریم. که سی سال تجربه گرانبهای خویش را در زمینه عرضه انواع ورق آلیاژی. و انواع فولاد آلیاژی برای خدمت رسانی به شما هموطنان کشور عزیزمان ایران ارائه می دهیم. پیشاپیش از اینکه شرکت خشکه و فولاد پایتخت را جهت خرید خود انتخاب می نمایید سپاسگزاریم. ارتباط با ما در شبکه های اجتماعی https://t.me/foolad_paytakht تلگرام https://www.instagram.com/folad_paytakht اینستاگرام https://www.instagram.com/foolad_paytakht.ir اینستاگرام :: برچسبها: ورق استیل نگیر , استیل نگیر , کاربرد ورق استیل نگیر , استنلس استیل , فولاد نسوز , ورق نسوز , فولاد ضد سایش , فولاد ضد خوردگی , ورق ضد سایش , نوشته شده در یک شنبه 25 ارديبهشت 1401
لوله مانیسمان A333-فولاد A333، نوعی از لوله های فولادی است و لوله فولادی کربنی و آلیاژی برای استفاده در دماهای پایین را پوشش می دهد. درجات مختلفی از فولاد ضد زنگ وجود دارد.لوله A333 ![]() برخی از اندازه های محصول ممکن است در این مشخصات موجود نباشند زیرا ضخامت دیواره بیشتر تأثیری منفی بر خواص ضربه در دمای پایین دارد. این مشخصات، جداره لوله را تقریباً بطور انحصاری و در کل پوشش می دهد. درجات مختلفی از فولاد ضد زنگ وجود دارد. برخی از اندازه های محصول ممکن است در این مشخصات موجود نباشند. چون ضخامت دیواره بیشتر تأثیری منفی بر خواص ضربه در دمای پایین دارد. لوله مانیسمان A333 با 9 گرید متفاوت با اعداد 1،3،4،6،7،9،10،11 بیان می شود. طیف وسیعی از محصولات تولیدی شامل لوله های فولادی کربنی ASTM A333 و لوله های فولادی کربنی ASTM A333 گرید 3 و همچنین محصولات بیشتری است. کلیه محصولات با استفاده از آخرین فناوری که مطابق با مشخصات صنعت است تولید می گردد. لوله های بدون درز ASTM A333 گرید 3 از جنس فولاد کربنی با مقاومت در برابر خوردگی و اکسیداسیون در دماهای بالا هستند. همچنین لوله های کربن A333 در اندازه ها و شکل های مختلف تولید می کنند. و از فولادهای با کیفیت و مرغوب برای تهیه این لوله های کربن A333 به طور گسترده در صنایع پتروشیمی، گاز طبیعی. نفت و گاز و ساخت و ساز و سایر صنایع استفاده می شود، بهره می برند. ASTM A333 لوله فولادی کربن و آلیاژی بدون درز و جوش وجود دارد. که برای استفاده در دماهای پایین مورد استفاده قرار می گیرند. شامل چندین درجه از فولاد فریتیک است. تحت این مشخصات، اندازه های خاص محصول ممکن است در دسترس نباشد. زیرا ضخامت دیواره های بزرگتر می توانند بر عملکرد ضربه ای دما تأثیر منفی بگذارند. لوله های فولادی کربنی ASTM A333 گرید 3/6
تست مکانیکیآزمون تست کششی عرضی یا طولی، تست کشش، تست سختی. یا تست خمیدگی برای بررسی رفتار مواد مورد حرارت دهی در نوعی کوره استفاده می شود.آزمایشات باید بر روی 5 درصد از هر مقادیر لوله انجام شود. برای قطعات کوچک، حداقل یک لوله باید آزمایش شود. برای حرارت موادی که با فرآیند مستمر مورد استفاده قرار می گیرد. آزمایشات باید بر تعداد کافی لوله انجام شود تا 5% از قطعه را تشکل دهد. اما در هر صورت کمتر از 2 لوله باشد. آزمون ضربه ای هیدرواستاتیک یک آزمون ضربه محکم و ناگهانی است. که شامل شکست سه نمونه است و باید از هر گرمای اعمالی. در یک بار حرارتی بر روی نمونه های گرفته شده از لوله به انجام رسد. کاربردهای متداول لوله بدون درز فولاد کربن ASTM A333لوله بدون درز ASTM A333 از فولاد کربن نه تنها برای مهمترین کاربردهای مهندسی بلکه برای کاربردهای خاص در بخش خودرو نیز استفاده می شود. لوله کشی ASTM A333 برای کابردهای مکانیکی و فشار بالا و همچنین برای استفاده عمومی در خطوط بخار، آب، گاز طبیعی و هوا مناسب است. برنامه های کاربردی لوله مانیسمان A333 گرید 3/6 در قالب بدون درز و جوش پالایشگاه ها، نیروگاه ها، بویلرها، ساختمان کشتی، مبدل های حرارتی، مخازن، برنامه های دریایی، نیروگاه های هسته ای، نیروگاه های سوخت فسیلی لوله های آلیاژی استاندارد لوله ASTM A333 مربوط به لوله های بدون درز و درز دار (جوشی). با آنالیز فولاد آلیاژی و یا کربنی می باشند. کاربرد لوله های آلیاژی لوله ها در دماهای پایین است. لوله های آلیاژی در چندین گرید مختلف تولید می شوند. لوله ها در دو گروه درز دار و بدون درز تولید می شوند. در لوله های درز دار از فیلرمتال استفاده نمی شود. تمامی لوله های درز دار و بدون درز باید طی یک فرآیند عملیات حرارتی تولیدی و نرمالایز می گردند. حداکثر مقدار تنش قابل تحمل در لوله های ASTM A333 به شرح زیر می باشد: TENSILE STRENGTH MIN :GRADE1=MPA.415 PSI.60.000 آزمایش 1- TENSILE -STRENGTH MIN :GRADE3=MPA.450 PSI.65.000 آزمایش 2- STRENGTH MIN :GRADE6=MPA.380 PSI.55.000-تنش 3- موارد کاربرد و تنوع جنس این نوع از لوله ها عبارتند از: A335-P11 برای محدوده دمایی 400 الی 470 درجه سانتی گراد پایپ A335-P22 برای محدوده دمایی 400 الی 550 درجه سانتی گراد (هدر های اصلی بخار) پایپ A335-P91 برای محدوده دمایی 500 الی 560 درجه سانتی گراد Pipe مانیسمان چیست؟لوله مانیسمان نوعی از لوله هستند که از بیلت فولادی ساخته می شوند و در بازار به لوله های بدون درز نیز معروف هستند. بیلت های به کار رفته در لوله مانیسمان گرم و سوراخ کاری می شوند تا مقطع لوله ای شکل ایجاد شود. به همین دلیل لوله های مانیسمان به لوله های بدون درز نیز معروف و شناخته شده هستند. کاربرد لوله مانیسمان یا بدون درز لوله های فولادی بدون درز کاربردهای گسترده ای در صنایع مختلف همچون نفت و گاز هستند. چند نمونه ازر موارد استفاده این لوله ها در زیر آورده شده است:
رایج ترین لوله های فولادی بدون درزلوله های فولادی کربنی A53،A333،A106،API 5L از رایج ترین و پرکاربردترین نوع از لوله های بدون درز هستند. که سهم زیادی از بازار را به خود اختصاص دادند. کاربرد اصلی لوله های فولادی بدون درز شرایطی است. که مقاومت در برابر خوردگی از اهمیت بسیاری برخوردار است. (گریدهای بالاتر از این نوعن لوله ها در مواردی که دما و فشار افزایش می یابند. یا در زمانی که سیال در حال انتقال بسیار خورنده است، استفاده می شوند). انواع استانداردهارده بندی استاندارد لوله ها به صورت معمول به صورت های زیر می باشد: استاندارد: ASME استاندارد لوله های فولادی بدون جوش و بدون درز استاندارد های :API استاندارد و ویژگی های خط لوله API 5L ضخامت لوله مانیسمان لوله های مانیسمان علاوه بر تنوع در سایز با توجه به فشارهای کاری مختلف در ضخامت های مختلفی نیز تولید می شوند. ضخامت این لوله ها که پیشتر نیز گفته شده، رده لوله نیز گفته می شود. ضخامت ها نیز بر اساس استانداردهای مختلفی تولید می شوند. هر یک از رده های 20، 40، 80 از رایج ترین و پر استفاده ترین رده ها می باشند. لوله مانیسمان رده 20 پایپ رده 20 که معمولاً به عنوان لوله سبک نیز بیان می شود. به عنوان پایین ترین رده شناخته شده در میان انواع رده های لوله های صنعتی می باشد. لوله مانیسمان رده 40 پایپ رده 40 دارای ضخامت نرمان و استاندارد در لوله ها می باشد. این رده از لوله ها، از لوله های رده 20 قوی تر و از لوله های رده 80 ضعیف تر هستند. لوله های رده 40 دارای بیشترین استفاده در صنعت هستند. لوله مانیسمان رده 80 پایپ رده 80 که از ضخامت بالایی برخوردار است، به لوله های سنگین نیز مشهور است. لوله هایی با رده 80 برای مواردی که فشار کار بالا است. و یا سیال مورد نظر خورندگی بسیار زیادی دارد، مورد استفاده قرار می گیرد. شرکت خشکه و فولاد پایتخت (( مدیریت : جواد دلاکان )) صنعتگران عزیز، افتخار داریم. که سی سال تجربه گرانبهای خویش را در زمینه عرضه انواع ورق آلیاژی. و انواع فولاد آلیاژی برای خدمت رسانی به شما هموطنان کشور عزیزمان ایران ارائه می دهیم. پیشاپیش از اینکه شرکت خشکه و فولاد پایتخت را جهت خرید خود انتخاب می نمایید سپاسگزاریم. ارتباط با ما در شبکه های اجتماعی https://t.me/foolad_paytakht تلگرام https://www.instagram.com/folad_paytakht اینستاگرام https://www.instagram.com/foolad_paytakht.ir اینستاگرام :: برچسبها: لوله A333 , فولاد A333 , لوله مانیسمان A333 , لوله فولادی کربنی , فولاد آلیاژی , لوله آلیاژی آتشخوار , , نوشته شده در پنج شنبه 22 ارديبهشت 1401
فولاد 2601 فولادی است که در دستۀ فولادهای سردکار قرار می گیرد. فولاد 1.2601 فولادی مقاوم در برابر شوک است فولاد 1.2601 که با میزان بالایی از عناصر کربن و کروم آلیاژ شده است. دارای ثبات ابعادی بالایی در حین عملیات حرارتی می باشد. و مقاومت بالایی در برابر خراش و چسبندگی دارد.cold work tool steels
![]() فولاد 1.2601 تافنس (سفتی) بالایی دارد. و از کیفیت نگاهداشت لب ها نیز برخوردار است. (لب پر نمی شود). استحکام فشاری فولاد 1.2601 بالاست و در حین عملیات حرارتی دچار اعوجاج کمی می گردد. و دفرمگی و تغییر شکل ندارد.و فولاد 1.2601 جهت عملیات نیتریده کردن گزینۀ بسیار مناسبی است. این فولاد 1.2601 حتی اگر در هوا نیز خنک شود دارای حداکثر میزان سختی خواهد شد. فولاد 1.2601 قابلیت سخت شدن ثانویه را نیز داراست. در ضمن انواع پوشش های P.v.d و C.v.d بر روی فولاد 1.2601 قابل اعمال است. خصوصیات فیزیکی فولاد 1.2601: (مقدار متوسط در دمای اتاق) مدول الاستیسیته : 103 x N/mm2 ]: 210] چگالی : g/cm3 ] 7.70] رسانایی گرمایی : W/m.K] 20.0] مقاومت الکتریکی : Ohm mm2 /m]: 0.65] ظرفیت گرمایی ویژه : J/g.K]: 0.46] ضریب انبساط حرارتی خطی فولاد 1.2601: (10-6 o C –1) آنیل کاری نرم فولاد 1.2601 تا دمای 800 – 840 درجه سانتی گراد حرارت اعمال می شود. به آهستگی در کوره خنک می شود. این فرآیند ماکزیمم میزان سختی به میزان 255 برینل را ایجاد می کند. تنش زدایی فولاد 1.2601 تنش زدایی به منظور حذف تنش های ناشی از ماشین کاری، بایستی در دمای 650 درجه سانتی گراد انجام گردد. به مدت یک ساعت در دمای مذکور حفظ می شود و سپس در هوا خنک می گردد. این عملیات به منظور کاهش اعوجاج حاصل از عملیات حرارتی انجام می شود. سخت سازی فولاد 1.2601 سخت سازی در دمای 980 – 1010 درجه سانتی گراد انجام می گیرد. و سپس روغن یا هوا و یا حمام گرم خنک می گردد. سختی پس از این پروسه به میزان 63-65 راکول سی می رسد. تمپر کردن فولاد 1.2601 دمای تمپر کردن 150-400 درجه سانتی گراد است. آهنگری (فورجینگ) دمای آهنگری داغ در محدوده 1050-850 درجه سانتی گراد است. قابلیت ماشین کاری قابلیت ماشین کاری این دسته از فولادها به میزان 20-25 درصد فولادهای گروه 1018 است. که این به دلیل طبیعیت مقاوم در برابر سایش آن است. ماشینکاری در شرایط سخت سازی شده به سنگ زنی محدود می شود. کاربردهای رایج فولاد 1.2601
کاربرد: ابزار برش حساس به شکستن،برقوها، قالب های سکه و خم،غلطک پیچ بری،فک تیغه، ابزار داخل تراشی فولاد سرد کاراین نوع فولادها شامل سه نوع فولاد آلیاژی ابزار می باشد. فولادهایی که براثر وجود روغن سخت می شوند. و فولادهایی که بر اثر هوا و کربن سخت می شوند و دارای کروم زیاد هستند. فولادهایی که از سختی پذیری بالا و مقاومت در برابر سایش، با مقاومت بالا برخوردار هستند. به طور معمول آنها در تولید قطعات بزرگتر یا قطعاتی هستند که هنگام سخت شدن حداقل نیاز به اعوجاجج دارند. با سخت شدن سریع این نوع فولاد به وسیله روغن و هوا کاهش اعوجاج. و ترک خوردگی را در این فولاد ابزار ایجاد می کند. سخت شدن به وسیله روغنیک نوع فولاد سخت کننده روغن بسیار معمول، فولاد 01 است. این یک فولاد سردرکار بسیار خوب است. و همچنین می توان با آن برای ساخت چاقو و چنگال. از آن استفاده کرد که محصول نهایی کیفیت بالایی خواهد داشت. HRC 61-57 سخت شدن فولاد ابزار به وسیله هوااولین فولاد ابزار درجه سخت شدن هوا فولاد مشت بود. که در آن زمان به فولاد سخت کننده هوا معروف بود. فولادهای سخت کننده هوای جدید به دلیل محتوای بالای کروم با اعوجاج کم در طول عملیات حرارتی مشخص می شوند. ماشینکاری این نوع فولادهای خوب است. و از تعادل مقاومت در برابر سایش و سختی برخوردار هستند. (یعنی بین درجه های مقاوم در برابر D و مقاوم در برابر ضربه) هستند. نوع D، از کلاس کار فولادهای ابزار، حاوی بین 10 تا 13 درصد کروم است. این فولادها سختی خود را تا دمای 425 درجه سانتی گراد (797 درجه فارنهایت) حفظ می کنند. از کاربردهای معمول این نوع فولادهای ابزار می توان به قالب ریخته گری. قالب های کششی و کالب های بلوک اشاره نمود. به دلیل محتوای زیاد کروم، برخی از فولاهای ابزار. از نوع D اغلب ضد زنگ یا نیمه زنگ د نظر گرفته می شوند. با این وجود مقاومت در برابر خوردگی آنها به علت حجم زیاد مواد تشکیل دهنده شان. که شامل کروم و کربن می باشد به عنوان کاربید نیز شناخته می شوند. تسمه ها فولادی و انواع آنتسمه ی فولادی چییست: تسمه یک حلقه از ماده ایی انعطافپذیر است. که برای ایجاد پیوند مکانیکی و انتقال انرژی بین دو یا چند شفت استفاده میشود. تسمه ها به دور پولی ها حلقه میزنند. در یک سامانه ی دارای دو پولی ممکن است هر دو پولی در یک جهت به گردش در آیند. یا تسمه بصورت ضربدری باشد تا جهتشان مخالف گردد. بعنوان یک عامل حرکت. تسمه نقاله یکی از کاربردهای این نوع فولاد است. که در آن از تسمه برای حمل بار بین دو نقطه استفاده میگردد. تسمه فولادی میتواند هم بصورت فابریک و یا از ورقهای فولادی و یا ورق گالوانیزه. ساخت شود. تسمه ها از پرکاربردترین مواد. قطعات در تمامی صنایع خصوصاً صنایع بسته بندی. می باشند. کاربرداین نوع فولادهای آلیاژی دارای کاربردهای زیادی در صنعت میباشند. که برخی از موارد کاربرد این محصول در مصارف ساختمانی و صنعتی. سازه های فلزی. تیرچه های فلزی خود ایستا (کرومیت,گریتینگ,گاردریل .و تولید مقاطع باز فولادی به شیوه ی پرس برک و غیره میباشد. هرچند که تسمه فولادی و گالوانیزه تقریباً در تمامی صنایع کاربرد دارند. اما برای موارد خاص میتوان از آلیاژهای دیگری فلزی نیز استفاده کرد. بعنوان مثال: تسمه مونل,تسمه آلمینیوم و غیره جایگزینی برای این نوع تسمه ها میباشد. کاربرد نوارهای فولادی در داخل جان آهن و برای وصله کردن آن. و یا در ساخت بادبند و اتصال آنها به همدیگر مورد استفاده قرار میگرند. هم چنین در صنعت درب و پنجره سازی نیز. برای یک دست کردن سطوح و پر کردن فضای خالی بکار برده میشوند. تسمه های فولادی از استیل سری 300 ساخته شده و تسمه های فولادی 304. مهم ترین کالایی است که از مجموعه تسمه های استیل عرضه میشود. تسمه استیل – ورق استیلاین نوع فولاد استیل ی ورق استیل صیقل شده با ضخامت کم میباشد که در ضخامتهای مختلف ساخته میشود. طول تسمه استیل یا بصورت سفارشی خواهد بود. و یا رولهای آماده ایی است. که در بازار توزیع فولاد عرضه میگردد. تسمه فولادی استنلس استیل : در صنایع کابل برق و تلفن, چاقو سازی, لوازم آشپزخانه, وسایل جراحی,. صنایع اتومبیل سازی, در سازی و صنایع لوله سازی استفاده میشوند. تسمه فولاد سرد نورد – سردکار: در تولید کابل برق و تلفن, اتومبیل سازی, کابل مخابرات, دوچرخه سازی. رادیاتور سازی, تولید لوازم خانگی مورد استفاده قرار میگرد. از تسمه های فولاد گرم نورد – گرمکار / جهت استفاده در صنایع بسته بندی. و ساخت درب و پنجره استفاده میشود. شرکت خشکه و فولاد پایتخت (( مدیریت : جواد دلاکان )) صنعتگران عزیز، افتخار داریم. که سی سال تجربه گرانبهای خویش را در زمینه عرضه انواع ورق آلیاژی. و انواع فولاد آلیاژی برای خدمت رسانی به شما هموطنان کشور عزیزمان ایران ارائه می دهیم. پیشاپیش از اینکه شرکت خشکه و فولاد پایتخت را جهت خرید خود انتخاب می نمایید سپاسگزاریم. ارتباط با ما در شبکه های اجتماعی https://t.me/foolad_paytakht تلگرام https://www.instagram.com/folad_paytakht اینستاگرام https://www.instagram.com/foolad_paytakht.ir اینستاگرام :: برچسبها: فولاد 2601 , میلگرد 2601 , تسمه 2601 , فولاد سردکار 2601 , فولاد ابزار برشی 2601 , نوشته شده در سه شنبه 20 ارديبهشت 1401
![]() فولادهایی که در ساخت هواپیما به کار برده می شوند. باید دارای مشخصات خاصی باشند که مهمترین آنها استحکام تسلیم بالاست. هرچند امروزه صدها گرید از فولاد ساخته شده است. اما همه آنها را نمی توان در ساخت هواپیما به کار برد. از طرف دیگر از فولاد تنها در بخش های خاصی از هواپیما که نیاز است. استحکام بسیار بالایی داشته باشند.فولاد هواپیما سازی مانند ارابه های فرود یا محل اتصال بالها به بدنه و همچنین اسلت ها یا پیش بال ها استفاده می شود. فولادهای کم آلیاژ با کربن متوسط، فولادهای پیرسازی مارتنزیتی و همچنین استنلس استیل های PH سه گروه از فولادهایی هستند. که به دلیل استحکام تسلیم بالا به طور عمده در ساخت هواپیما از آنها استفاده میشود. در این مقاله توضیحات بیشتری در خصوص فولادهای به کار رفته در صنایع هوایی خدمت شما ارائه می گردد. فولاد آلیاژی از آهن است که حاوی کربن و یک یا چند عنصر آلیاژی دیگر می باشد. فولاد کربنی (Carbon Steel) پرکاربردترین متریالی است که برای ساخت سازه های مهندسی مورد استفاده قرار می گیرد. از فولاد کربنی تقریباً در هر صنعتی از اتومبیل سازی گرفته تا صنایع دریایی، ریلی و زیربنایی استفاده می شود. فولاد هواپیما سازی مصرف جهانی فولاد در حدود 100 برابر بیشتر از آلومینیوم است که رتبه دوم در بین فلزات را دارد. در تصویر زیر می توانید میزیان مصرف فلزات مختلف مانند استیل، آلومینیوم، مواد کامپوزیت و منیزیم را در طول قرن بیستم مشاهده کنید. همانطور که دیده می شود. مصرف فولاد بیش از 90 درصد مجموع کل سایر فلزات است. هرچند از فولاد در صنایع بسیار استفاده می شود اما کاربرد آن در صنایع هوایی در مقایسه با آلومینیوم و مواد کامپوزیتی محدودتر است. استفاده از فولاد در هلیکوپترها و هواپیماها به 5 تا 8 درصد از کل وزن آنها محدود است. ![]() استفاده از فولاد در هواپیما معمولاً به بخش های حساس که نیاز به استحکام بسیار بالا دارد محدود می شود. به عبارت دیگر فولاد زمانی استفاده می شود که استحکام بالا بسیار مهم باشد. فولادهایی که در هواپیما استفاده میشود. استحکام تسلیمی بالاتر از 1500-2000 مگاپاسکال دارند. که از بالاترین استحکام آلومینیوم 500 – 650 مگاپاسکال یا کامپوزیت کربن – اپوکسی شبه ایزوتروپیک (Quasi-isoropic carbon – epoxy) (1000 – 750 مگاپاسکال) بسیار بالاتر است. علاوه بر استحکام بالا، فولادی که در هواپیما استفاده میشود. مدول الاستیک، سختی شکست و مقاومت خستگی بالایی دارد. فولاد هواپیما سازی همچنین علمکرد مکانیکی خود را در دماهای بالا (300-450 درجه سانتی گراد) نیز حفظ می کند. این ویژگی ها فولاد را به گزینه ای مناسب برای استفاده در سازه ی هواپیماهای سنگین تبدیل می کند. هرچند از فولاد بنا به دلایلی که مهمترین آن وزن آن است در حجم های بسیار زیاد استفاده نمی شود. چگالی فولاد 7.2 گرم بر سانتیمترر مکعب است یعنی در حجم ثابت 2.5 برابر از آلومینیوم. 1.5 برابر از تیتانیوم و 3.5 برابر از کامپوزیت کربن-اپوکسی سنگین تر می باشد. علاوه بر مشکل وزن، بیشتر فولادها نسبت به خوردگی حساس هستند. که باعث ایجاد حفره، ترک های ناشی از خوردگی و سایر اسیب ها می شود. فولادهای با استحکام بالا (High-strength) نیز مستعد تردی هیدروژنی (Hydrogen Embrittlement) ناشی از جذب هیدروژن هستند که نقطه ضعفی برای آنها به شمار می آید. غلظت بسیار کم هیدروژن حتی به اندازه 0.0001 درصد در فولاد می تواند باعث ترک هایی شود. که منجر به شکست در سطح تنش هایی کمتر از سحط استحکام تسلیم می شود. قسمت هایی از سازه هواپیما که در آن از فولاد مقاومت بالا استفاده می شود. شامل چرخ های هواپیما، اتصالات بال، شاه تیرهای موتور و اسلت یا پیش بالاهاست. در شکل زیر می توانید از قسمت ها را ملاحظه کنید. بیشترین کاربرد فولاد نیز در ارابه های فرود ( Gear Landing) است. استفاده از فولاد در این قسمت به دلیل نیاز به سختی بالا، استحکام و مقاومت به خستگی زیاد است. چرا که در زمان فرود و تیک آف هواپیما نیروی بسیاری زیادی به این قسمت وارد می شود. به دلیل استحکام زیاد فولاد این قسمت از هواپیما می تواند نسبتاً کوچک ساخته شود. به گونه ای که به راحتی در قسمت زیر شکم هواپیما فضای بسیار کمی را اشغال کند. از فولاد همچنین در ریشه اتصال بال به بدنه و اسلت بال ها نیز استفاده می شود. فولاد هواپیما سازی ![]() گرید های فولادآهن با کربن و وسایر عناصر ترکیب شده و پس از عملیات فورجینگ و حرارتی فولاد مقاومت بالا را می سازد. آهن خالص فلزی نرم است که استحکام تسلیمی کمتر از 100 مگاپاسکال دارد. اما به کمک ترکیب با فولاد و برخی عناصر آلیاژی و همچنین انجام عملیات های حرارتی استحکام آن افزایش داده می شود. به کمک ترکیب عناصر و همچنین فرآیندهای ترمودینامیکی می توان فولادهایی ساخت که استحکام تسلیم آن از 200 تا بالای 2000 مگاپاسکال متغیر است. برخی ویژگی های مهم دیگر فولاد از قبیل سختی، مقاومت به خستگی. و مقاومت خزشی نیز به وسیله ی عملیات ترمودینامیکی و آلیاژی قابل کنترل است. امروزه بیش از صدها گرید مختلف فولاد وجود دارد. اگرچه تنها تعداد بسیار کمی از آنها دارای مقاومت و سختی بالا در حدی است که بتوان در صنعت هواپیماسازی از آنها استفاده کرد. فولادهای حاوی کمتر از 1.5 درصد کربن (همراه با سایر عناصر آلیاژی) هستند. و اغلب بر اساس مقدار کربن و عناصر آلیاژی که در خود دارند دسته بندی می شوند. برخی از مهمترین گروه های فولاد عبارتند از: فولاد معمولی یا فولاد نرمفولادهای معمولی که به عنوان فولادهای کم کربن نیز شناخته می شوند. کمتر از 2 درصد کرن در خود دارند و عموماً به وسیلۀ سردکاری سخت می شوند. فولاد معمولی استحکام تسلیم متوسط در حد 200 تا 300 مگاپاسکال دارد و به دلیل نرم بودن در صنایع هوایی کاربردی ندارد. فولادهای کم آلیاژ مقاومت بالا فلزهای کم آلیاژ مقاومت بالا (HSLA) فولادهایی هستند. که مقدار کمی کربن (کمتر از 0.2 درصد) مانند فولاد معمولی دارند. و مقدار کمی نیز عناصر آلیاژی مانند مس، نیکل، نیوبیوم، وانادیوم، کروم، مولیبدینوم و زیرکونیم در آنها استفاده می شود. فولادهای HSLA به عنوان فولادهای میکروآلیاژی شناخته می شوند. چرا که در مقایسه با سایر انواع فولادها مقدار عناصر آلیاژی آن بسیار کمتر است. استحکام تسلیم فولادهای HSLA بین 250 تا 600 مگاپاسکال است و در اتومبیل سازی، ساخت کامیون و پل سازی کاربرد دارد. استفاده از HSLA در صنعت هواپیمایی نیز کم است چرا که استحکام و مقاومت کمی در برابر خوردگی دارد. فولاد هواپیما سازی فولاد کربن متوسطفولادهای کربن متوسط بین 0.25 تا 0.5 درصد کربن دارند و به وسیلۀ فرایندهای ترمومکانیکی به سختی بین 300 تا 1000 مگاپاسکال می رسند. این گروه از فولادها برای کاربردهای سازه ای بسیار مورد استفاده قرار می گیرند. در موتور اتومبیل ها، سازه های ساختمان ها و پل ها، کشتی ها، وگن های قطار و سازه های دور از دریا استفاده می شود. فولادهای کم کربن در صنایع هوایی کاربرد کمی دارد. فولادهای کم آلیاژ کربن متوسط فلزهای کم آلیاژ کم کربن بین 0.25 تا 0.5 درصد کربن دارند اما مقدار عناصر آلیاژی آن بیشتر است. که موجب افزایش سختی و و مقاومت آن در دمای بالاست. در ساختار این فولادها عناصری مانند نیکل، کروم، مولیبدنوم، وانادیوم و کبالت وجود دارد. نمونه های آلیاژ بالای این فولادها در ساخت فولاد ابزار استفاده می شود. ابزاری مانند مته، تیغه و قطعات ماشین ها که به سختی و مقاومت سایشی بالای در دماهای بالا نیاز دارند. سطح استحکام این فولادها به 2000 مگاپاسکال نیز می رسد. از این فولادها در ساخت هواپیما و به طور عمده در قسمت های ارابه فرود (Undercarriage) استفاده می شود. فولادهای پیرسازی مارتنزیتیفولادهای پیرسازی مارتنزیتی (Mareging steels) حاوی مقدار بسیار بالایی عنصر آلیاژی و مقدار بسیار کمی (کمتر از 0.03 درصد) کربن هستند. در کنار عملیات حرارتی که شامل سخت پیرسازی است. این دسته از فولادهای ترکیبی از استحکام بسیار بالا، سختی شکست و چکش خواری را دارا هستند. استحکام فولادهای پیرسازی مارتنزیتی در زنج 1500 تا 2300 مگاپاسکال قرار دارد و آنها را در زمره قوی ترین مواد فلزی قرار می دهد. از این گروه از فولاد در اجزایی از هواپیما که بارگذاری سنگین روی آن انجام می شود استفاده می گردد. فولاد ضد زنگ فولادهای ضد زنگ یا استنلس استیل ها موادی هستند که حاوی 0.08 تا 0.25 درصد کربن. و مقدار بالایی کروم (12 تا 26 درصد) می باشند. برخی مواقع از نیکل ( تا 22 درصد) نیز در ساخت استنلس استیل ها استفاده میشود. گریدهای مختلفی از استنلس استیل ها با مشخصات مکانیکی گوناگون وجود دارد . که استحکام تسلیمی بین 200 تا 2000 مگاپاسکال را می توانند داشته باشند. استیل های PH یا سخت کاری رسوبی به کاربردهای مرتبط با هوافضا بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند. به این دلیل این کلاس از استیل در کنار مقاومت به خوردگی استحکام بالایی را نیز دارا هستند. از میان تمام فولادهایی که ساخته شده و موجود هستند. فولادهای کم آلیاژ با کربن متوسط، فولادهای پیرسازی مارتنزیتی و استیل های PH بیشترین کاربرد را در ساخت هواپیما دارند. در جدول زیر می توانید مشخصات فولادهایی که به صورت عمده در هواپیماسازی استفاده می شوند را مشاهده نمایید ![]() شرکت خشکه و فولاد پایتخت (( مدیریت : جواد دلاکان )) صنعتگران عزیز، افتخار داریم. که سی سال تجربه گرانبهای خویش را در زمینه عرضه انواع ورق آلیاژی. و انواع فولاد آلیاژی برای خدمت رسانی به شما هموطنان کشور عزیزمان ایران ارائه می دهیم. پیشاپیش از اینکه شرکت خشکه و فولاد پایتخت را جهت خرید خود انتخاب می نمایید سپاسگزاریم.ارتباط با ما: ارتباط با ما در شبکه های اجتماعی https://t.me/foolad_paytakht تلگرام https://www.instagram.com/folad_paytakht اینستاگرام https://www.instagram.com/foolad_paytakht.ir اینستاگرام
:: برچسبها: فولاد هواپیما سازی , انواع فولاد در ساخت هواپیما , فولاد ضد زنگ , فولاد ضد خوردگی , فولاد ضد سایش , فولاد کربن , |
|
![]() نویسندگان
![]() آرشیو مطالب
![]() مطالب تصادفی
![]() مطالب پربازدید
![]() تبادل لینک هوشمند
![]() دیگر موارد
|
|