تأثیر عناصر آلیاژی در فولادهای ضد زنگکاهش عنصر کروم و کربن برای حذف تشکیل کاربید کروم برای کاهش خوردگی بین دانه ای (L304-347-321-I316) مقدار افزایش عنصر مولیبدن برای افزایش مقاومت در برابر خوردگی حفره ای (316) مقدار افزایش درصد عنصر کروم و نیکل برای استحکام در دمای بالا و مقاومت در برابر پوسته ای شدن (310-309) میزان افزایش تیتانیوم و نیوبیوم برای ایجاد خاصیت جوش پذیری (1.4016) خواص مثبت مقاومت بالا در برابر اکسایش میزان مقاومت در برابر رطوبت مقاومت در برابر تنش های حرارتی مقاومت بالا در مجاورت مواد خورنده استحکام خیلی خوب ماشین کاری خوب مقاومت به پوسته ای شدن خواص منفی جوش پذیری (در بعضی از فولادهای این گروه جوشکاری سخت می باشد)
ارتباط با ما:
|
|
|
فولادها بطور معمول هنگامی که با اکسیژن موجود در هوا ترکیب می شوند. اکسید آهن یا همان زنگ آهن در آنها پدیدار می گردد. اما فولادهای زنگ نزن با وجود عنصر کرو م و با داشتن یک لایه اکسید کروم. مقاومت بسیار خوبی در برابر زنگ زدگی (اکسید آهن) پیدا می کنند.
خصوصیات فولاد ضد زنگ
حداقل میزان درصد کروم در فولادهای ضد زنگ 11 درصد می باشد. این میزان از کروم در فولادهای ضد زنگ باعث ایجاد اکسید کروم در این گروه از فولاد می شود. که مهمترین خصوصیت این دسته از فولاد که مقاومت در برابر رطوبت، اکسایش و خوردگی می باشد را ایجاد می کند. علاوه بر این فولادهای ضد زنگ از خصوصیت استحکام عالی، ماشین کاری خیلی خوب، مقاومت به پوسته ای شدن عالی نیز برخوردار هستند.
|
|
آلیاژهای استنلس استیل در انواع مختلف در بازار موجود است. انتخاب هر کدام از این آلیاژها نیازمند این است که اطلاعاتی دربراه خواص آنها داشته باشید تا آلیاژ مناسب را برای کاربرد مورد نظرتان برگزینید.
ترکیب شیمیایی استیل 310
مقدار عناصر آلیاژی موجود در ترکیب آلیاژهای استیل، تعیین کننده خواص آن و در نتیجه کاربرد آن می باشد. میزان کربن موجود در استیل 310، حداکثر 0.25 درصد. مقدار کروم آن بین 24 تا 26 درصد و مقدار نیکل آن 19 تا 22 درصد می باشد. مقدار زیاد کروم و مقدار متوسط نیکل در این آلیاژ موجب آن است تا مقاومت بالایی در مقابل خوردگی داشته باشد.
میزان کربن در ترکیب شیمیایی نوع کم کربن استیل 310، حداکثر 0.08 درصد و در استیل 310 پر کربن، بین 0.04 تا 0.1 درصد است.
مقاومت به خوردگی استیل نسوز 310
درصد کروم بالای موجود در ترکیب این آلیاژ، علاوه بر افزایش مقاومت به حرارت، موجب افزایش مقاومت به خوردگی نیز شده است. با وجود اینکه مقدار کروم و نیکل بالای موجود در استیل 310 منجر به افزایش مقاومت به خوردگی این فولاد. حتی بیشتر از استیل 304 شده است، اما از آن نمی توان در محیط های خورنده مرطوب و در معرض خوردگی تر، استفاده کرد.
استیل نسوز 310 به دلیل اینکه مانند استیل 316، در ترکیب خود مولیبدن ندارد، بنابراین مقاومت به خوردگی حفره ای آن بسیار ضعیت است. همچنین لازم به ذکر است که این آلیاژ، زمانی که در معرض دمای بالا. و در محدوده دمایی بین 550 تا 800 درجه سانتی گراد قرار می گیرد. در مقابل خوردگی بین دانه ای حساس می شود.
آدرس اینستاگرام:https://www.instagram.com/folad_paytakht
|
|
با توجه به خواص مطلوب استیل نسوز 310 که در بالا به آن ابیان شد. این نوع فولاد زنگ نزن کاربرد گسترده ای را در صنایع مختلف یافته است. برخی از کاربردهای مهم این استیل شامل موارد زیر است.
استیلِ 310 در شکل های ورق، میلگرد، مفتول، لوله بدون درز و درز دار و … در بازار موجود است. میلگرد استیل 310 از جمله مقاطع پرکاربرد از جنس استیل 310 است. با توجه به خواص مورد انتظار از این مقطع، در موارد مختلفی کاربرد دارد.
آدرس اینستاگرام:https://www.instagram.com/folad_paytakht
|
|
ساختار میلگرد استیل 310s در مقایسه با میلگرد سری 309 مقادیر نیکل و کروم بیشتری به ترتیب در حد 20 و 25 درصد دارد. به همین دلیل مقاومت حرارتی میلگرد سری 310 بیشتر از میلگرد سری 309 می باشد.
این میلگرد به دلیل مقدار کربن کمتر نسبت به میلگرد 310 قابلیت جوش پذیری بهتری دارد. همچنین این میلگرد مشابه سایر محصولات استیل مقاومت به خوردگی بسیار خوبی از خود نشان می دهند. این میلگرد از خواص مکانیکی مناسبی نیز برخوردار است.
میلگرد استیل 310s نسوز در ساخت برخی اجزای کوره های حرارت بالا. جعبه های کربوره کردن، جعبه های آنیل. صنعت نیتریک اسید و کاربردهایی از این دست که نیاز به تحمل حرارت دارد مورد استفاده قرار می گیرد.
|
|
استیل 310s
فولاد زنگ نزن 310s دقیقاً مشابه نوع 310 است. با این تفاوت که میزان کربن کمتری دارد. که منجر به کمینه کردن رسوب کاربید، تمایل کمتر به تردی و بهبود قابلیت جوشکاری می شود. این فولاد زمانی که آنیل می شود ضرورتاً غیر مغناطیس می باشد. زمانی که تحت فرایند کارسرد قرار می گیرد، تا حدی مغناطیس می شود.
محدوده کاربرد صفحه فولاد زنگ نزن 310s عمدتاً در قطعاتی است. که تماس زیادی با گرما داشته مانند لوله های اگزوز، کوره های عملیات حرارتی و مبدل های حرارتی. در عین حال، صفحه استیل زنگ نزن 310s می تواند با محیط ویژه مانند محیط اکسید کنندۀ شدید و محیط با دمای بالا سازگار باشد.
همچنین این فولاد مناسب برای ساخت اجزای مختلف کوره بوده به طوری که حداکثر دما می تواند به 120 درجه سانتی گراد برسد. شایان ذکر است که دمای استفادۀ عمومی 1150 درجه سانتی گراد است.از این ماده در مصالح کوره و مواد لازم برای تجهیزات نظافت خودرو نیز استفاده می شود.
مقاومت به خوردگی استیل نسوز 310s
فولاد 310s عمدتاً در دماهای بالا بعت مقاومت به خوردگی آن استفاده می شود. دماهای در حال کار بطور معمول برای یک اتمسفر با حداکثر میزان سولفور ۲g⁄m^3 به ترتیب در سرویس دهی مداوم و دمای پیک برابر است. با 1050 درجه سانتی گراد و 1100 درجه سانتی گراد است.
مقادیر سولفور بیش از ۲g⁄m^3 حداکثر دما را به 950 درجه سانتی گراد کاهش می دهد. استیل نسوز 310s بعد از یک دورۀ طولانی که در معرض دماهای بالا قرار می گیرد. می تواند به علت رسوب کاربید کروم در معرض خوردگی بین دانه ای قرار گیرد. به هر صورت، این رده به علت میزان بالای کروم و نیکل آن به خوردگی الکتروشیمیایی مقاوم است.
قابلیت ماشین کاری ردۀ 310S مشابه با قابلیت ماشین کاری نوع 304 است. کار سخت در این فولاد می تواند تبدیل به یک مشکلشود.بر این اساس حذف لایۀ مورد سخت کاری. به وسیلۀ سرعت های کم و برش های سنگین با ابزار تیز و روغن کاری خود امری طبیعی است.
به منظور ماشینکاری این نوع از فولادها از ماشین های قدرتمند و ابزار سنگین و سخت استفاده می شود. استیل نسوز 310s می تواند به وسیلۀ اکثر فرآیندهای جوشکاری شامل MMIG ،TIG،پلاسما، قوس که غوطه ور میشود. الکترود پوششی و سیم لوله ای جوشکاری شود.
در این فرآیندها معمولاً الکترود های AWS/ASME E310-15 یا سیم های AWS/ASME ER 310 برای جوشکاری مرحلۀ پرداخت، استفاده از الکترودهای AWS/ASME E309-15 یا سیم های AWS/ASME ER 309 پیشنهاد می شود.
اگر سیالیت حوضچۀ جوش باعث ایجاد مشکل شود، استفاده از فلزهای پرکننده با سیلیسیم توصیه می گردد. در کل روش های مرسوم جوشکاری اثر رسوب کاربیدها و تشکیل پارگی داغ را کاهش می دهند.
استیل نسوز 310s در استاندارد DIN با کد 1/4845 شناخته می شود. ترکیب شیمیایی این فولاد آلیاژی در توضیح زیر مشخص است.
کربن 0/08%، کروم 24%-26%،نیکل 19 الی 22%، منگنز 2%، فسفر 0/045%، گوگرد 0/03%، سیلیسیم 1/5%
آدرس اینستاگرام:https://www.instagram.com/folad_paytakht
|
|
یکی دیگر از میلگردهای پرکاربرد سری 300 می باشد. همانطور که از نام این میلگرد مشخص است ویژگی اصلی این فولاد مقاومت به اکسیداسیون در دمای بالا می باشد. به طور کلی میلگردهای فولادی در جنس ها و خواص متنوعی موجود هستند.
میلگردها از لحاظ جنس به دو گروه ساده کربنی و استنلس یا زنگ نزن دسته بندی می شوند. نوع استینلس در بازار به استیل معروف است. میلگرد استیل 310S ورژن کم کربن سری 300 می باشد و مقادیر بیشتری نیکل و کروم نسبت به استیل سری 309 دارد.
برای تولید میلگرد استیل 310S ابتدا باید شمشال با جنس 310S تولید شود. مذاب آلیاژ مورد نظر در کوره های خلا یا اتمسفر آرگون با اضافه کردن عناصر آلیاژی گران قیمت مثل نیکل و کروم تولید می شود. در مراحل ساخت این فولاد یک مرحله کربن زدایی انجام می شود تا مقادیر کربن آن کاهش یابد.
مذاب حاصله به روش ریخته گری پیوسته (مداوم) به صورت یکی از مقاطع تختال، شمشال و شمشه از جنس 310s ریخته می شود. برای تولید مقطع میلگرد از شمشال های استیل 310s نسوز با سطح مقطع مربعی استفاده می شود.
برای بهبود شکل پذیری شمشال های استیل 310s پیش از شروع فرآیند نورد یک مرحله پیش گرم می شوند. پس از چند مرحله نورد، میلگرد استیل 310s با قطر مورد نظر تولید می شود. جهت دستیابی به قطرهای کوچک تر تعداد مراحل بیشتری نورد کاری انجام می شود.
هرچند فولاد های سری 309 و استیل 310 مقاومت به اکسیداسیون بالایی دارند. اما حین پیش گرم و نورد سطح آن کمی دچار اکسیداسیون می شود. جهت حذف اکسیدهای سطحی میلگرد استیل 310s نسوز از شات بلاست، اسید شویی، شست و شو با آب و پولیش کاری کمک می گیرند.
البته روش نوینی جهت تولید این میلگردها وجود دارد. در این روش در تمام طول تولید از پیش گرم شمشال ها تا مرحله نورد آنها. در محفظه های خلاء یا تحت اتمسفر خنثی قرار می گیرند.
میلگرد استیل 310S نسوز با کد 1.4845 در استاندارد آلمانی هم شناخته می شود. خرید و فروش میلگرد استیل 310s نسوز به صورت شاخه های 6 یا 12 متری بر حسب کیلوگرم انجام می شود.
قطر میلگرد استیل 310s نسوز معمولاً بین 6 تا 60 میلی متر بیشترین کاربرد را دارد. عمده محصولات موجود در بازار، وارداتی بوده و تولید کارخانه های تایوانی، چینی، کره ای، هندی و غیره می باشد.
قیمت میلگرد استیل 310s کمی گرانتر از نوع دیگر میلگرد نسوز یعنی میلگرد استیل 310 می باشد. همچنین قیمت میلگرد استیل 310s نسوز گران تر از سایر میلگردهای استیل می باشد و جز گران قیمت ترین میلگردها می باشند.
آدرس اینستاگرام:https://www.instagram.com/folad_paytakht
|
|
علاوه بر قاشق و چنگال هایی که به آنها اشاره شد. این محصولات برای ابزار آلات جراحی، ساخت تیغه های برشی و دریچه های سوزنی نیز مورد استفاده قرار می گیرند.
میلگرد استیل 420
کاربردها در میلگرد استیل 420
ماشین اجزا، سوپاپ و پمپ، کارد و چنگال، لوازم جراحی، تیغه های توربین های بخار، دسته های بازویی کوچک، لوازم ورزشی، ابزار آلات و…
مقاومت خوردگی:
مناسب برای خوردگی های محیطی
بهترین مقاومت در برابر خوردگی این فولاد در کوئنچ تمپر در دمای 200 درجه سانتی گراد می باشد.
تا مرز 650 درجه سانتی گراد به صورت سرویس متداول و تا 750 درجه سانتی گراد به صورت سرویس تناوبی
جوش پذیری:
چون میلگرد استیل 420 آلیاژ سخت شده هوایی است. یک پیش گرمایی ما بین دمای 200 الی 250 درجه سانتی گراد قبل از جوش دادن باید صورت گیرد.
بعد از انجام جوش باید 6 الی 8 ساعت، در دمای 700 الی 750 درجه سانتی گراد آنیل و سپس سرد کردن هوایی صورت گیرد.
آنیل 800 – 750 درجه سانتی گراد/سرد کاری آهسته
سخت کاری : 1030-980 درجه سانتی گراد
بازگشت: 650 – 600 درجه سانتی گراد
آدرس اینستاگرام:https://www.instagram.com/folad_paytakht
|
|
استیل 420 از سری 400 استیل های زنگ نزن، محصولاتی عموماً با قابلیت شکل پذیری بالا و مقاومت زیاد در برابر خوردگی هستند. از دیگر ویژگی های این سری به خاصیت بگیر و همیشه مغناطیسی بودنشان اشاره می شود.
جایی که میزان کم کربن و ایفای نقش پر رنگ توسط کروم و مولیبدن. این فولاد را به محصولات پر کاربردی در ساخت وسایل مختلف تبدیل کرده است.
استیل 420 به عنوان یکی از زیرشاخه های سری 400 محصولی که آن را در آمریکا به نام S42000. در انگلیس با نام C 56 و در سایر نقاط اروپا با نام X2-Cr13 می شناسند. به عنوان یکی از سخت ترین ورق استیل های موجود بواسطه داشتن مقدار زیادی کروم شناخته می شود.
شاید بتوان مهمترین عامل پیدایش ویژگی های منحصر بفرد این محصول را داشتن کرومی 12 الی 14 دانست. که از بیشتر استنلس استیل ها دارای عدد بزرگتریست (گفتنیست که اعداد بزرگتری نیز مانند کروم 17 درصدی در استیل 430 فریتی و… به چشم می خورد). در همین رابطه استیل های 420 دارای حداقل 0.15% کربن0.1%، منگنز 1.% سیلیسیم 0.04%، فسفر 0.03% گوگرد هستند.
این محصولات در طی عملیات حرارتی به وجود می آیند. و علاوه بر مقاومت بالا در برابر خوردگی و پولیش کاری. دارای انعطاف پذیری بالایی (به ویژه در حالت آنیل شده) نیز هستند.
دیگر اعضای این سری مانند استیل های 410، 416 و C 440 از جمله مهمترین محصولات مشابه با قابلیت جایگزینی با این محصول هستند. البته با این توضیح که ویژگی های کاربردی این محصولات نیز با کاری که در پیش است. همخوانی داشته و مثلاً از نظر شرایط کاری، دمای فرایند، غلظت مواد در ارتباط با فلز (مثلاً اسید و کلریدها). و یا نحوه فرآوری محصول همخوانی داشته باشند.
آدرس اینستاگرام:https://www.instagram.com/folad_paytakht
آمار
وب سایت:
بازدید دیروز : 62
بازدید هفته : 39
بازدید ماه : 112
بازدید کل : 436
تعداد مطالب : 334
تعداد نظرات : 0
تعداد آنلاین : 1
|